Kurija Mihalović

Za početak, prisjetimo se što povijest kaže o Grgin dvorcu. To je zdanje ime dobilo po dr. Svetozaru Grginu, a mnogima je znano i kao kurija Mihalović. Kuriju je sagradila obitelj Mihalović, kako povijesni podaci bilježe, u drugoj polovini 18. i početkom 19. stoljeća. Plemićka obitelj Mihalović posjedovala je dvorac i vlastelinstvo Orahovice čak 176 godina! Već od 1716. godine dodijeljeno im je plemstvo, a od početka 19. stoljeća uz svoje prezime pisali su pridjevak ‘od Orahovice’. Među brojnim plemenitašima iz obitelji Mihalović ističu se Demetrije, Petar, Karlo i poglavito Antun pl. Mihalović, u političkoj povijesti poznat kao posljednji hrvatski ban (1917.-1919.). U vlasništvo Grgina, ova kurija dolazi u vrijeme kada u Orahovicu dolazi dr. Svetozar Grgin. O tome u Hrvatskom listu od 17.veljače 1923. godine piše: “Dr. Svetozar Grgin u Orahovicu dolazi zbog nabave nekih družica. Boraveći tim poslom kod tvrtke S. H. Gutmann došao je Grgin u vezu s Adolfom Schlesingerom. Grgin je, kupujući družice, razgledavao orahovačko vlastelinstvo, razgovarao s braćom Schlesinger jer mu se  svidjela  vlastelinska kuća u Orahovici. Konstatirao je s braćom da bi su tu mogao napraviti posao. Braća Gutmann pristala su na prodaju ove površine koja je iznosila okruglo 14.000 jutara šuma, livada, oranica i pašnjaka, te sav živi i mrtvi inventar za koje su braća Gutmann primila ukupno 18.750.000 dinara”.

Tako je kurija došla u vlasništvo dr. Grgina i postala Grginov dvorac. Stariji Orahovčani sjećaju se namjene ovog zdanja u vrijeme bivše države. Bila je tu smještena orahovačka zdravstvena ambulanta, mala bolnica. Šezdestih godina desno krilo zgrade pretvoreno je u rodilište. Nakon iseljenja ambulante, u preuređenu zgradu useljene su općinske službe, a danas je u ovom zaštićenom kulturnom dobru smještena postava Muzeja Slavonija iz Osijeka, Gradska knjižnica te velika gradska Vijećnica.

 

Gradska knjižnica

Na temelju fotokopije dokumenta pod nazivom „Pravila čitaonice orahovačke“ iz 1877. g. može se pretpostaviti da se ta godina smatra začetkom knjižnice u Orahovici. Iz dokumenta saznajemo da su se mogli posuditi hrvatski i njemački časopisi a  bila su napisana stroga pravila tko je sve mogao postati član knjižnice i na koji se način mogao koristit prostor čitaonice. U 30-im godinama 20. st. u knjižnici postoji radio aparat sa slušalicama koji se mogao koristiti uz naknadu. Nakon 2. svj. rata knjižnica je smještena u prostor Vatrogasnog doma, se nakratko preselila u prostor sadašnje male čitaonice, pa ponovno u Vatrogasni dom, bila je i u prostorijama današnje glazbene škole i napokon 1990. g. seli u prostor na 300 m2 gdje se nalazi i danas. Tadašnjim knjižničarima je bilo lako seliti se iz jednog prostora u drugi jer nisu imali puno knjiga, ali danas bi to bio itekakav posao, jer knjižnica ima preko 41.300 knjiga i otprilike 300 CD-a i DVD-ova.

Gradska knjižnica radi od ponedjeljka do petka u vremenu od 08-16 sati.

 

Postava Muzeja Slavonija iz Osijeka – Izložba “Srednjovjekovni grad Ružica”

Izložbu je postavio osječki Muzej Slavonije 2005. u prostorijama Kurije Mihalović.

Predmeti u muzeju su samo mali dio onoga što je iskopano i što je još uvijek u zemlji pod Ružicom

Iskapanja su se vršila od 1966. – 1990. Izloženo je 700 predmeta po grupama i većinom su to predmeti vezani uz arhitekturu i ukrasni predmeti. Osim u Osijeku, izložba je gostovala i u Zagrebu i Rigi, Latvija.

U kolekciji izloženih predmeta između ostalog se nalaze i grbovi vlasnika Ružice grada, kolorirane grafike pećnjaka (nađeno je jako malo pa je napravljen prikaz kako bi trebali izgledati), uvećane fotografije arheoloških nalazišta, uporabni predmeti (zdjele, jedaći pribor, oruđe za obradu materijala itd.), te replika knjige s okovima koja služi kao spomen knjiga i naravno kopija prave pravcate peći kakva se koristila u početku postojanja Ružice grada.

Posjet izložbi možete dogovoriti u turističkom uredu grada Orahovice ili na broj telefona 099/26 20 336

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.