Jučer održan “Wine&Run Orahovica”, sudionici oduševljeni orahovačkim vinima i gastronomskom ponudom

Jučer održan “Wine&Run Orahovica”, sudionici oduševljeni orahovačkim vinima i gastronomskom ponudom

U organizaciji Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, te u suradnji sa lokalnim Turističkim zajednicama grada Orahovice i Virovitice te općina Čačinci i Pitomača ove je godine po prvi puta organiziran Vinski mjesec pod nazivom “Slavonija & Podravina wine not!?”. Posjetitelji su imali priliku posjetiti brojne evente, na kojima su kušali mnoga vina poznatih vinarija s područja Virovitičko-podravske županije. Sve je krenulo u Centru za posjetitelje u Dvorcu Janković u Suhopolju, 04. rujna, kada je održana Wine&cake ladanjska večer. Iduća manifestacija, a druga po redu, održana je tjedan dana poslije, vinskom biciklijadom pod nazivom “Virovitičkim vidicima”, a zatim je 17. rujna u ugodnoj atmosferi Interpretacijskog centra Kuće Petra Preradovića u Grabrovnici održana većer Poezije i vina. Četvrta manifestacija nazvana “Vinski piknik na planini” održana je na području Parka šume Jankovac.

Kao posljednja točka manifestacije “Slavonija & Podravina wine not!?”, odabrana je Orahovica, u kojoj je jučer održan vinski maraton pod nazivom “wine&run Orahovica”, a u sklopu kojeg su sudionici imali priliku obići najveće i najpoznatije vinarije na području grada.

Sve je započelo na orahovačkom Jezeru, okupljanjem sudionika i pozdravnim govorom voditeljice Turističke zajednice i glavne organizatorice jučerašnje manifestacije Lane Jurkin.

Riječi dobrodošlice uputio je i orahovački gradonačelnik Saša Rister, koji je sve prisutne ujedno upoznao s budućim projektima na Jezeru:

-Kao prvo svima vam želim dobrodošlicu u našu lijepu Orahovicu i izuzetno mi je drago da je kao posljednja točka ove zanimljive rujanske manifestacije upravo naš grad. Svakako moram reći i to da je Orahovica biser kontinentalnog turizma i veliki mamac za sve turiste. U narednih mjesec dana očekuje nas početak najvećeg projekta „Jezero-Hercegovac Ružica grad“ vrijednosti preko 85 milijuna kuna, čime će ovaj cijeli kompleks poprimiti još bolji izgled, završio je Rister.

Kao šećer na kraju ovog uvodnog dijela bila je svima poznata enologinja Ivana Nemet, koja je kroz cijeli ovaj mjesec i svih 5 manifestacija sudionicima bila domaćin i vodič, te je ujedno prezentirala vinarije i vina:

-Posebno se zahvaljujem Virovitičko-podravskoj županiji i svim Turističkim zajednicama. U ovih mjesec dana stvarno smo prošli, kušali, vidjeli i naučili puno toga. Također od srca hvala svim proizvođačima vina, a koji su upravo meni dali povjerenje i čast kako bi ih sve mogla predstaviti i prezentirati njihove proizvode i vina, koja su izuzetne kvalitete i svake godine se vidi veliki napredak. Danas je ispred nas zadnje putovanje, a u kojem ćemo obići nekoliko vinarija i vinskih podruma, vama svima hvala na dolasku u Orahovicu i nadam se da će nam ovo postati tradicija, rekla je Ivana Nemet.

Sudionici maratona, njih 70-ak potom su krenuli na svoj vinski put, a kao prva točka bio je Jezerac PP Orahovice. PP Orahovica jedan je od najvećih i najpoznatijih proizvođača vina u Hrvatskoj s ukupno cca 175ha vinograda. Pred maratonce su stavili nekoliko svojih na svjetskim natjecanjima nagrađivanih vina, a među kojima se našao i svakako najpoznatiji Silvanac Zeleni.

Nakon Jezerca, a kako sam naziv manifestacije i kaže “wine&run”, svi sudionici su pješke nastavili do orahovačke Vinske ceste na Merkuru, gdje je iduća postaja bila Vinarija Patkoš. Enologinja Nemet je naglasila kako je Vinarija Patkoš, mlada orahovačka vinarija, s uređenim vinskim podrumom i kušaonom, a nakon čega je prezentirala njihova vina, među kojima je bio Silvanac zeleni, Merlot i Frankovka Rose.

Vinski put se nakon obilaska Vinarije Patkoš i dalje nastavio Vinskom cestom, nekoliko stotina metara dalje, svoja vina prezentirao je i OPG Jović, a na čelu s Stankom Jovićem, koji je rekao da sva vina proizvodi iz ljubavi i tradicije, naglasivši kako se najviše ponosi Rajnskim rizlingom.

Prezadnja destinacija “wine&runa” bila je Vinarija obitelji Matković u Duzluku. Matkovići su se predstavili sa svojim nagrađivanim crnim vinima, a na pitanje zašto su svoja vina nazvali Iskrena vina, odgovorili su da se jedino iskrenošću može doći do uspjeha, a isto tako i do kvalitetnog vina.

I na koncu ovog vinskog maratona u Orahovici, zadnja točka je bila upravo na Jezeru, gdje je domaćin bila Destilerija Kostelac. Kao svoj proizvod predstavili su svoja voćna Incanto vina, a zanimljivom pričom prezentirali su i svoje ginove koji su trenutno hit na tržištu, a na što su kako kažu posebno ponosni.

Na kraju jučerašnje manifestacije za sve sudionike “wine&run” maratona, organiziran je domjenak, a na kojem su uz prekrasno uređen prostor i ambijent, između ostalog mogli probati specijalitete kao što su čobanac i šaran na rašljama, a sve su ugodnom glazbom upotpunili Suhopoljski tamburaši.