Na orahovačkom Jezeru održan 6. Sajam vina i kulena – proizvođači još jednom potvrdili kvalitetu slavonskih proizvoda

Na orahovačkom Jezeru održan 6. Sajam vina i kulena – proizvođači još jednom potvrdili kvalitetu slavonskih proizvoda

Jučer je u organizaciji Grada Orahovice i Turističke zajednice grada, te glavnog pokrovitelja Hrvatske gospodarske komore, na biseru slavonskog turizma, orahovačkom Jezeru, održan 6.Sajam vina i kulena. Državni tajnik Tugomir Majdak, otvorio je Sajam, a prigodnim govorima, obratili su se i gradonačelnik Orahovice, Saša Rister, zamjenik župana VPŽ, Mario Klement, u ime HGK, Andrea Poslek, te saborski zastupnik Josip Đakić.
Predsjednik prosudbene komisije za ocjenjivanje kulena, Vladimir Pleša, rekao je kako je ponosan na organizatore i na svoje kolege iz prosudbene komisije, na organizaciji ovog sajma:
– Kulen je znanost i kralj svih suhomesnatih proizvoda. Za kvalitetan kulen potrebno je mnogo stvari, mora se imati iskustva, znanja i svakako odgovarajuće uvjete. Kulene smo ocjenjivali po mirisu, okusu i vanjskom izgledu. Većina prijavljenih kulena bila je vrlo dobra, a nijanse od kulena do kulena bile su vrlo male. Iskreno čestitam svima koji su sudjelovali.
Enologinja Ivana Nemet, predsjednica stručne komisije koja je ocjenjivala ovogodišnjih 37 uzoraka vina, rekla je kako se po rezultatima vidi da su vinari slušali struku. Također je rekla kako je za svaku pohvalu to što je od 37 uzoraka vina, čak njih 17 dobilo zlatnu medalju, što svakako govori da su vinari savladali tehnologiju i njegovanje vina.
U sklopu Sajma vina i kulena, organiziran je i izbor vinske kraljice. Titulu vinske kraljice za 2021. godinu ponijela je Kristina Sabo.
U velikoj konkurenciji prijavljenih kulena, dodijeljeno je 10 zlatnih medalja, 11 srebrnih, 8 brončanih i 1 priznanje. Za šampiona ovogodišnjeg sajma, u izboru kulena, proglašen je OPG Marina Turalija iz Veliškovaca.
Od 37 prijavljenih uzoraka vina, njih 17 je dobilo zlatnu medalju, 18 ih je ocijenjeno srebrom, a 2 uzorka su brončana. U kategoriji najboljih crnih vina, pobjednik je PP Orahovica s Frankovkom berbe 2018. godine. U kategoriji najboljih Rose vina, najbolje je proglašeno također vino PP Orahovica, s Frankovkom Rose 2020. godine, a u kategoriji najboljih bijelih vina, titulu najboljeg, odnijelo je vino proizvođača Osilovac Feravino – Dika 2020.
Na koncu 6. Sajma vina i kulena, gradonačelnik Orahovice, Saša Rister, rekao je kako je ovo jedan od rekordnih sajmova, što se tiče izlagača, te da se srdačno svima koji su se prijavili zahvaljuje. Također je rekao kako je cilj ovog sajma, upravo to da se pokaže bogatstvo Virovitičko – podravske županije, a kako je rekao, to su svakako ovi proizvođači vina i kulena. (foto vg i tp)