Na izletištu jezero održan 5. Sajam vina i kulena

Na izletištu jezero održan 5. Sajam vina i kulena

U organizaciji Grada Orahovice, Turističke zajednice grada te Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Virovitica, na orahovačkom jezeru, održan je 5. Sajam vina i kulena. Više od 1000 posjetitelja i sudionika uživalo je u gastronomskoj ponudi, najboljim kulenima i vinima koje trenutno Slavonija ima.

Sajam vina i kulena bio je prigoda da vinogradari, vinari, voćari, kulenari, turistički djelatnici i proizvođači domaćih proizvoda na 300 m2 natkrivenog sajamskog prostora i 200 m2 otvorenog sajamskog prostora, predstave ono čime se bave.

Na sajmu se kao izlagači predstavili GK-ŽK Virovitica, Grad Villany iz susjedne nam Mađarske, Osilovac d.o.o. – vinarija Feravino, Vina „Patkoš“, „Iskrena vina“ OPG-a Josip Matković, Udruga  vinogradara i voćara Orahovica, Srednja škola Stjepan Ivšić i učenička zadruga „Vučica“ te mini sirana OPG-a Gašić sa svojim sirevima,.

Sajam je, u nazočnosti direktorice HGK, ŽK Virovitica Kristine Pleša i drugih gostiju, otvorila orahovačka gradonačelnica Ana – Marija Petin:

– „Proizvođači vina i kulena, vjeruju orahovačkom Sajmu, jer broj uzoraka je svake godine sve veći i veći. Orahovica kao biser kontinentalnog turizma, ima se čime pohvaliti, a Sajam vina i kulena jedan je od bitnih faktora turističke ponude. Čestitam svim proizvođačima vina i kulena na osvojenim medaljama i peharima.“ – rekla je otvarajući sajam gradonačelnica Petin.

I ove godine obol sajmu kao pokrovitelj dala je Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Virovitica, a u ime komore obratila se direktorica Kristina Pleša:

– „HGK ŽK Virovitica prepoznala je Orahovicu i promovira je diljem Domovine i izvan nje. Ono što je specifično za Orahovicu je niz sadržaja i infrastrukture koja služi za promicanje turizma  Sajam jedan od najboljih načina promocije i brendiranja domaćih kvalitetnih proizvoda, a HGK ŽK Virovitica potiće gospodarstvenike s područja županije da sudjeluju na sajmovima i izložbama.“ – rekla je Pleša.

U nastavku je održan vinski maraton nakon kojeg su se podijelile nagrade za najbolje natjecatelje gdje je treće mjesto osvojila Melita Sojanović iz Osijeka, drugo mjesto Čongor Daniš također iz Villanya i prvo mjesto Roland Ronaki također iz Villanya

Nakon dodjele nagrada maratoncima održana je svečanost proglašenja vinske kraljice za što je prosudbena komisija u nekoliko dana ispitivala znanje, osobnost i ljepotu nošnji kandidatkinja te su najbolje dvije proglašene iz Mađarskog Villanya koja je proglašena prvom pratiljom, i iz Čačinaca koja je proglašena Vinskom kraljicom Sajma vina i kulena 2019.

Prije same podjele nagrada vinarima nazočnima se obratila predsjednica komisije za ocjenjivanje vina Ivana Nemet koja se zahvalila posebno malim vinarima:

– „Ovdje se može pričati ne samo o proizvodnji već i o umijeću vinara u čuvanju i njegovanja vina jer od 48. uzorka 15 je zlatnih i 26 srebrnih“ – rekla je Nemet te dodala broj pristiglih uzoraka govori o konstanti Sajma. Gotovo sva vina bila su u „srebru“ i „zlatu“ što itekako veseli.

Najbolje ocijenjeno bijelo vino je Graševina 2018. Milana Gomerčića iz Virovitice, Najbolje ocijenjeno crno vino Cabernet Sauvignon 2013. OPG-a Ivan Matković, koje je ujedno proglašeno i šampionom Sajma vina i kulena 2019.

Nakon podjele nagrada vinarima obratio se predsjednik ocjenjivačke komisije Vladimir Pleša koji je rekao kako je na ovoj krasnoj destinaciji ova manifestacija postala tradicija još u srijedu na ocjenjivanju je napomenuo kako su kuleni 30% kvalitetniji u odnosu na prošlu godinu. Dodao je Pleša kako orahovačka  „kulenijada“ raste iz godine u godinu, te kako ona postaje vrlo bitan čimbenik u ovom dijelu Hrvatske.

Kulen Domagoja Majdaka iz Đakova proglašen je vice šampionom, a kulen Tomislava Blaževića također iz Đakova šampionom Sajma vina i kulena 2019.

Nagrade najuspješnijima predale su gradonačelnica Ana – Marija Petin, direktorica HGK GK VTC Kristina Pleša, voditeljica ureda turističke zajednice Lana Jurkin, te predsjednici ocjenjivačkih komisija enologinja Ivana Nemet i Vladimir Pleša.