Gradska knjižnica Orahovica i ove godine organizira Noć muzeja na temu „Muzeji – inovacije i digitalna budućnost“

Gradska knjižnica Orahovica i ove godine organizira Noć muzeja na temu „Muzeji – inovacije i digitalna budućnost“

Hrvatski muzeji u svojoj svakodnevoj praksi koriste suvremene tehnologije, što podrazumijeva inovativno i kreativno sagledavanje muzejskih mogućnosti i veću dostupnost muzejskih sadržaja novim segmentima muzejske publike, putem različitih digitalnih platformi, mobilnih aplikacija, alata, VR (Virtual Reality, virtualna stvarnost ), AR (Augumented Reality, proširena stvarnost), te brojnih drugih tehnoloških inovacija.

Kako smo već pisali  manifestacija Noć muzeja će se kod nas održati 1. veljače 2019. u vremenu od 18,00 sati do 00,00 sati, a u našem muzeju će na ovu temu biti postavljeni QR kodovi pored izložaka preko kojih će posjetitelji moći, pomoću mobilne aplikacije koja ih može očitati, saznati podatke o izlošku.

QR (kratica za “quick response”) kod je dvodimenzionalni kod koji svojom funkcionalnošću nalikuje standardnim bar kodovima. Sastoji se od različitih kvadratnih uzoraka nepravilno raspoređenih na bijeloj pozadini. U rasteru kvadratića koji tvore kod kriti će se tekstualna poruka ili podatci o izloženim predmetima u muzeju“.