Prošla godina u Orahovici je završila Adventskom čarolijom

Prošla godina u Orahovici je završila Adventskom čarolijom

I druga po redu manifestacija „Adventska čarolija u Orahovici“ u organizaciji Turističke zajednice i Grada Orahovice, koja je počela  14. prosinca 2018. a završila dočekom  Nove 2019. godine, pokazala se kao pun pogodak, te je središnji gradski trg svakog dana posjetilo mnoštvo građana, ali i posjetitelja iz susjednih gradova i općina pa i iz cijele Hrvatske.

Svatko je ovdje mogao odabrati nešto za sebe, a središnji gradski trg je bio ispunjen prigodno uređenim kućicama u kojima su svoje proizvode nudili orahovački ugostitelji i vlasnici OPG-a gdje se moglo probati kobasice, fritule, kuhano vino i čaj te razne druge slastice specifične za ovu manifestaciju. Blagdanski ugođaj bio je upotpunjen drvenim likovima snjegovića, borovima, drvenim sjedalicama, bačvama, pećima, lampicama, a cijeli trg i središte grada, oživjeli su okupljanjem djece i građana koji su uživali u bogatom programu svih dana Adventske čarolije.

Sve je počelo tako da su najmlađi Orahovčani okitili nekoliko božićnih jelki koje su postavljene na središnjem trgu te je održana prva Dječja tvornica zabave, a sve okupljene je ugrijala Osječanka Adrijana Baković svojim nastupom.

Sljedeća dva dana nastupila su dva odlična banda koji su rasplesali okupljene, Osječka grupa Instinkt održala odličnu svirku s repertoarom strane i domaće rock glazbe u više nego odličnoj energičnoj izvedbi frontmana grupe Ivana Leke, a u nedjelju je zanimljiv a cappella sastav „Akvarel“ iz Osijeka izveo pop i rock glazbu bez instrumentalne pratnje. Veselo je bilo i na brdu iznad trga gdje su djeca nakon dječje tvornice zabave uživala u spuštanju niz snježnu padinu, grudanju i valjanju po snijegu.

17. prosinca 2018. u kino dvorani je održana interaktivna kazališna predstava „Audicija za Djeda Mraza“ u produkciji kazališne družine Putujuće kazalište održana je jutros. Glumci su naše najmlađe sugrađane kroz predstavu zamolili za pomoć u odabiru najboljeg kandidata za zahtjevnu ulogu Djeda Mraza. Nakon predstave nastupila su djeca osnovne škole I. B. Mažuranić koja su pripremila nekoliko folklornih plesova te modernim plesom zabavili okupljene u dvorani, a na središnjem gradskom trgu ugostiteljima su se danas pridružile osnovna škola s proizvodima učeničke zadruge „Hlapići“ i srednja škola s učeničkom zadrugom „Vučica“.

18. prosinca djeca osnovne škole I.B. Mažuranić područne škole Nova Jošava zabavila su okupljene na trgu veselim plesom nakon čega su polaznici osnovne glazbene škole Milka Kelemena Slatina, područni odjel Orahovica održali su koncert s izvedbama klasične i blagdanske glazbe.

U srijedu 19. prosinca je na središnji gradski trg stiglo  Betlehemsko Svjetlo Mira koje su donijeli Odred izviđača «Lisice» iz Slatine koje kreće s mjesta gdje je rođen Isus u Betlehemu i prevozi do Beča i Zagreba gdje ga preuzimaju delegacije izviđača. Izviđači takvim činom preuzimanja Betlehemskog Svjetla Mira šire poruku Mira u svoje zemlje. Zatim se to Svjetlo pali u svim domovima, crkvama, bolnicama, staračkim domovima i mjestima javnog, kulturnog. Izviđački odred  je na trgu dočekala predstavnica grada i organizatorica Adventske čarolije Lana Jurkin te im zaželjela dobrodošlicu.

U nastavku je slijedio nastup kulturno-umjetničkih društava muški pjevački sastav Satničani iz Satnice, mješovitu pjevačku skupina KUD-a Bektež i domaćine mušku pjevačku skupina KUD-a Crkvari koja su izvodila narodne i blagdanske spjevove.

21. prosinca nastupila su djeca dječjeg vrtića „Palčić“ koja su razveselila okupljene recitacijama, pjesmom i plesom uz zvuke popularnih blagdanskih izvedbi, a u nastavku je Ledo Medo s pomoćnicima dijelio sladoled, balone i sitne poklone djeci, ali njihovim roditeljima, bakama i djedovima.

Sljedećeg dana nastupio je punk band iz Osijeka Gužva u 16-ercu. Publika, u kojoj je bilo vjernih obožavatelja svih gerenacija, veselo je pjevala i plesala uz omiljene stare i nove hitove.

23. prosinca građane je na trg privukao tamburaški sastav Kontra koji je cjelovečernjim koncertom zabavio skoro do kraja ispunjen trg.

Program narednih dana bio je ispunjen nastupom puhačkog orkestra DVD-a Orahovica s repertoarom poznatih stranih i domaćih blagdanskih skladbi, kojima su se pridružili Djedice Božičnjaci na biciklima i uveselili atmosferu, a na kružnom toku djedice su priuštili okupljenima vatreni show bengalkama. Suvremenim božićnim pjesmama članovi grupe „Christmas Trio“ iz Zagreba donijeli su pravi božićni duh na trg, nakon kojih su nastupili DJ-i Chill & Rofellos koji su elektronskom glazbom držali odličnu atmosferu na trgu.

Također je održana dječja predstava „Božićna čarolija“ u kojoj je Djed Božićnjak zabavljao djecu izvodeći trikove i šaljive skečeve u kojima su mu pomagali klinci iz publike, nastupio je i DJ eMbee koji je zabavljao okupljene na adventu popularnom stranom klubskom i ostalom glazbom, nastupili su i grupa „Still band“ iz Osijeka koji su držali dobru atmosferu na trgu odličnim izvedbama strane i domaće glazbe  te Neki novi klinci – Balašević tribute band uz koje se na središnjem gradskom trgu okupio do sada najveći broj posjetitelja, bilo da su došli poslušati uvijek popularne balade Đorđa Balaševića.

Tako se došlo i do 30. prosinca kada su u bivšem kinu najmlađi orahovčani proslavili dolazak nove 2019. godine. Stotinu i dvadeset djece igrom, zabavom i plesom uživali su dobrih tri sata, a u kreativnom kutku djeci su iscrtavana lica raznim šarenim motivima. Bila je to kako su rekla djeca jedna od najboljih zabava na kojoj su bili, bilo je tu puno hrane i slatkiša, a uz video zid djeca su plesala i pratila korake najpoznatijih dječjih i svjetskih hitova, a 2019. su dočekali s gradonačelnicom Petin uz balone i dječji šampanjac. U nastavku večeri na središnjem gradskom trgu mnoštvo građana i djece su s gradonačelnicom Petin puštali lanterne dobrih želja koje su uljepšale noćno nebo svojim blagim sjajem, a kako bi atmosfera na trgu bila ugodna pobrinuo se tamburaški sastav Panona.