Planina Papuk

Planina Papuk

Iako su glavna obilježja istočnog dijela Hrvatske – Slavonije – nizinske, plodne ravnice. Nekada su te ravnice zapravo bile dno Panonskog mora iznad kojeg su se ponosno izdizale planine na gotovo tisuću metara nadmorske visine. Jedna od tih planina je i Papuk – najljepša planina u Slavoniji.

Papuk je planina u istočnoj Hrvatskoj, na sjevernoj i sjeverozapadnoj granici Požeške kotline.

Najviši joj je istoimeni vrh na 953 m.

Papuk se odlikuje velikim šumskim bogatstvom, u kojem prevladavaju bukva i hrast, pored toga javor, klen i jasen. Na prisojnim stranama ima breze, borovice i pitomog kestena. Ogoljelih stijena ima samo u nižim dijelovima i potočnim koritima. Za slavonsko su gorje neobične Sokoline stijene (564 m) nedaleko od Gornjih Vrhovaca koje su mjestimično gole, glatke i gotovo okomite.

Papuk sa svojim razvedenim grebenima i uvalama, s bujnom vegetacijom, karakterističnom florom i faunom, uz obilje izvorske vode i gustu mrežu putova, predstavlja vrlo prikladno područje za razvitak planinskog turizma.

Poveznica na kartu:

 

Papučki vrhovi

Vrh Papuk

Najviši je vrh na 953 m južno i nalazi se na granici Požeškoslavonske i Virovitičko-podravske županije u zapadnom dijelu Parka prirode Papuk sjeverozapadno od Velike i jugoistočno od Voćina.  Na njega ne može ići  jer je tamo stara vojna baza i zabranjen je ulaz.

   

 

Vrh Ivačka glava

Nalazi se na 913 m i po mnogima Ivačka glava najljepši je vrh na Papuku. S kamenitog vrha na glavnom papučkom hrptu neometan je vidik prema Podravini pa sve do planine Mecsek u Mađarskoj.

Na vrhu se nalazi kutija u kojoj je gumeni žig vrha.

   

 

Vrh Točak

Točak je jedan od vrhova hrvatske planine Papuk, koja se proteže kroz Slavoniju u Hrvatskoj. Točak je visok 887 metara i nalazi se u Virovitičko-podravskoj županiji na samoj granici sa Požeško-slavonskom županijom u zapadnom dijelu Parka prirode Papuk južno od Voćina.

   

 

Crni vrh

Nalazi se na 865 m i najviši je vrh zapadnog Papuka. Nalazi se na središnjem dijelu dugačke kose koja se od Vranog kamena proteže prema Voćinu. Vrh je kamenit, posve drukčiji od drugih vrhova u Slavoniji. Crni vrh je najviši vrh u Virovitičko-podravskoj županiji s kojeg se pruža vidik na Podravinu i brdo Mecsek u Mađarskoj.

Metalni žig je ugrađen u kamen na vrhu

   

 

Vrh Češljakovački vis

Češljakovački vis nalazi se u istočnom dijelu Papuka na 825 m, tamo gdje se on počinje pretapati u Krndiju. Vrh se nalazi na šumovitom grebenu i predstavlja najistočniji u nizu visokih vrhova Papuka.

Sam vrh je mala zaravan okružena šumom, pa s njega nema vidika. Oko 100 m južno od vrha je razgledna piramida s koje je vidik prema Posavini i Bosni.

Žig se nalazi na kamenu podno drvene piramide, stotinjak metara južno od vrha. Drugi (gumeni) žig je u kutiji pričvršćenoj na stablu koje raste na vrhu.

   

 

Vrh Lapjak

Lapjak je šumovit vrh na južnom dijelu Papuka. Vrh se nalazi na gorskom hrptu koji se proteže između dolina Veličanke i Dubočanke na 667 m. S vrha nema vidika jer je u šumi, ali to nadomješta vidik s obližnjih Tauberovih stijena, gdje je križ.

Žig je pričvršćen na lijevi dio drvene poučne ploče na vrhu Lapjaka.

   

 

Petrov vrh

Petrov vrh jedan je od najistaknutijih vrhova na Zapadnom Papuku na 614 m nadmorske visine. Žig se nalazi na kamenu na vrhu,a rezervni gumeni žig vrha nalazi se u pl. domu »Petrov vrh«.

   

 

Vrh Grad

Grad je jedan od vrhova hrvatske planine Papuk, koji se proteže kroz Slavoniju u Hrvatskoj. Grad se nalazi na 584 m nadmorske visine u Požeško-slavonskoj županiji na jugozapadnoj granici Parka prirode Papuk sjeverozapadno od Velike.