Geocaching

Geocaching

Geocaching je svjetska“ igra skrivanja i traženja blaga.“ Osnovna ideja geocachinga jest izaći van u prirodu, sami, s obitelji ili prijateljima, te se dobro zabaviti na putu do određene lokacije. Blago za kojim tragate nisu škrinje sa zlatnicima i dragim kamenjem, već skrivene kutije, takozvani „cachevi“. Svatko sa GPS uređajem može pokušati pronaći cache.

Geocaching postaje sve popularnija aktivnost i sa nešto više od 5 milijuna geocachera diljem svijeta zaista počinje privlačiti pozornost. Geocaching postaje još jedan hobi ljubiteljima prirode, ali  također postaje i nov način kako upotpuniti nadolazeći godišnji odmor. Cilj ove aktivnosti je otići u šetnju ili vožnju biciklom, te pronaći skriveno blago – cache.

Geocaching uključuje dvije zasebne strane, koje se sastoje od pojedinaca ili skupine. Jedna strana skriva cache bilo gdje na svijetu i označava koordinate zemljopisne dužine i širine pomoću GPS uređaja. Koordinacije i slične informacije vezane za mjesto skrivanja kutije se objavljuju na internet stranicama. Za pronalazak skrivene kutije tragači koriste svoje GPS uređaje u kombinaciji s kartama i tragovima. Kada napokon otkriju skrivenu kutiju, oni mogu uzeti nekoliko predmeta i ostaviti nekoliko različitih za buduće tragače.

Nakon što pronađete cache, upišite se u njegov logbook. Na kraju vratite geocache točno onako kako ste ga našli za druge koji će ga posjetiti poslije vas.

Što je potrebno?

GPS uređaj – Kada GPS zna gdje se nalazi i gdje treba ići, odvest će te do destinacije.

Pristup internetu – tamo pronalaziš informacije i koordinacije gdje se nalazi skriveni plijen koji ideš tražiti.

Osjećaj za avanturu – da se uputiš na mjesta za koja do tada nikada nisi čuo i vidiš stvari koje bi te inače mimoišle.

Prijevozno sredstvo – većina predmeta je skrivena na područjima koja su udaljena od javnog prijevoza, tako da vam je potrebno vlastito sredstvo. Mnogi koriste javni prijevoz, bicikle i pješačenje.

Nekoliko predmeta za korištenje kao razmjena predmeta iz kutije. Nema prisile za razmjenom predmeta, ali često ćete pronaći predmet interesa u kutiji. To je samo pravedna igra ukoliko uzmeš nešto, onda nešto trebaš ostaviti kao zamjenu.

Geocaching je novi popularan hobi i pruža još jedan razlog da istražite svijet oko sebe. Otkrivanje skrivene kutije nakon duge potrage je iznenađujuće nagradni događaj. Postoje tisuće kutija diljem svijeta koje čekaju biti otkrivene od vas koji želite sudjelovati.

Vi kao tragači ćete ići na mjesto koje ima neki posebni interes ili ljepotu. To je obično jedno od vama najdražih mjesta za posjetiti. Cache je vodonepropusna kutija puna svakojakih predmeta koju ćete kao geocaching entuzijast sakriti, najčešće na nekoj osamljenoj i teže pristupačnoj lokaciji. Lokacija kao i sadržaj cachea prepušteni su osobnoj mašti i dosjetljivosti. Cache mora biti skriven tako da ga može primjetiti samo onaj tko ga namjerno traži. Cache ne smije biti zakopan.

Geocachevi mogu biti različitih oblika i veličina te vrlo lukavo skriveni u dupljama drveća, u grmlju, ispod stijena ili odlomljenog kamenja, a za dio njih ćete u opisu pronaći i da se preporučuje planinarska oprema kako bi ih se dohvatilo. Vaš će vas GPS uređaj dovesti u samu blizinu nekog geocachea gdje se od vas očekuje da sami pronađete skrivenu kutiju s blagom. Sve ovo će pisati na papiru s opisom pojedinog cachea koji možete ispisati s internet stranice, uz neke dodatne napomene ( stupanj težine, pristup vozilom, biciklom ili invalidskim kolicima, eventualna zagonetka) kako bi se saznala točna lokacija i slično.

Tipičan cache sadrži malu bilježnicu s olovkom kako biste se mogli potpisati (poželjno je ostaviti i komentar na internetskim stranicama gdje ćete dobiti podatke o geocacheu), gdje se obično nalazi nekoliko sitnica – igračka, suvenir, kovanica… Navedene sitnice u pravilu nemaju neku novčanu vrijednost, ali je poželjno da su zanimljive. Možete i uzeti neku od tih sitnica (ne bilježnicu ili olovku!), ali i ostaviti nešto slične vrijednosti. Mnogi su
zadovoljni samim pronalaskom geocachea, tako da ne razmjenjuju sadržaj.

Nakon što je cache skriven, njegovu točnu lokaciju (zemljopisnu dužinu i širinu) odredite uz pomoć GPS uređaja. Lokaciju sa kratkim opisom cache-a objavite na našoj centralnoj stranici. To je polazna točka svake potrage za cache-om.

Predmeti razmjene:

Cache se obično sastoji od nekoliko predmeta za razmjenu poput jeftine igračke, suvenira, CD, neobičnog predmeta, baterija za GPS… Bilo bi zanimljivo ukoliko bi netko od vas ostavio foto kameru za jednokratnu uporabu s uputom da svaki nalaznik fotografira sebe ili svoju ekipu. Te slike možete poslije objaviti na svojem web site-u.

Kada pronađete plijen u kutiji:

1. Uzmite nešto iz kutije

2. Ostavite nešto u kutiju

3. Upišite u dnevnik podatke i dojmove

Ako ne želite, ne trebate uzeti neki predmet iz kutije. Ako ipak uzmete neki predmet iz kutije, onda je potrebno staviti drugi predmet.

Neka geocaching bude zabavan i siguran uz pridržavanje jednostavnih uputa.

Na području Orahovice je postavljeno nekoliko geocaching točaka o kojima možete više pročitati na poveznicama ispod:

https://www.geocaching.com/geocache/GC1JQEH_the-ruins-of-orahovica?guid=fec1f833-382b-43d1-b57f-64a2ad73f65f

https://www.geocaching.com/geocache/GC47447_petrov-vrh-700m-krndija?guid=4c246c07-552b-40f9-88fd-df52f6ef619e