Planinarenje – izletište Šaševo

Planinarenje – izletište Šaševo

Planinarstvo poželjan oblik aktivnog odmora jer podrazumijeva boravak i hodanje na svježem zraku, snalaženje u prirodnom okružju i poznavanje njenih zakonitosti.

Potrebe urbaniziranog čovjeka za izvornom i sačuvanom prirodom sve su veće. Planinarski izleti su jedan od najboljih načina da je otkrijete i uživate u njoj te da se nakratko odmaknete od svakodnevnog života.

Vrlo duga tradicija planinarenja na Papuku i Krndiji rezultirala je raznovrsnom mrežom markiranih planinarskih staza.

U našem gradu se planinari okupljaju u Hrvatskom planinarskom društvu Orahovica osnovanom 1922.g., kao peta planinarska udruga u Slavoniji. Prvi tragovi planinarstva datiraju iz 1905.g..Udruga redovito vodi brigu o održavanju i obilježavanju 82 km. planinarskih staza na području Krndije i Papuka.

Staze se protežu od Petrovog vrha preko Kapovca koji je najviši vrh Krndije pa dalje hrptom Papuka preko Javora, Bazove glave do Češljakovačkog visa. Od Češljakovačkog visa za 1,30h hoda stiže se na jednu stranu do Jankovca a na drugu u Veliku. Taj dio puta je i dio trase Slavonskog planinarskog puta, dugog 360 km. Na trasu Slavonskog planinarskog putra spajaju se sve naše staze a njihovo ishodiše je na Orahovačkom jezeru.

Od jezera jedna staza vodi do dobro poznate Ružice grada, pa preko manje poznate razvaline Stari grad, u čijoj je blizini Antina spilja, do vrha Krndije Kapovca.
Druga staza vodi kroz selo Duzluk, preko Stjenjaka kamene litice vulkanskog porijekla, visine cca. 60 metara, za spretnije hodače ili okolo preko Duzlučkog potoka pa uz brdo kroz šumu do manastira Sv.Nikole. od manastira lijepom stazom kroz šumu stiže se do izvora Iskrice, a onda uz brdo do Tromeđe i Petrovog vrha, odakle staze vode prema Kutjevu, Našicama i Feričancima.

Na granici Papuka i Krndije nalazi se naša planinarska kuća“ Šaševo“  u kojoj uz osnovne potrebe boravka može noćiti dvanaest osoba. Sa Slavonskog planinarskog puta vode dvije staze do planinarske kuće „Šaševo“ a do nje se može stići i iz Orahovice makadamskom cestom dugom oko 11 km.

 

 

Staze na kojima djeluje HPD Orahovica:

Ružica grad – Stari grad —– 2 sata hoda

Vidikovac Petrov vrh – Kapavac – Javor – Šaševo —– 2 sata hoda

Jezero – Duzluk – Stjenjak – Jezero  —– 4 sata hoda

Informacije:

Predsjednik: Branko Peček – 091 783 9427

Dopredsjednik: Zorko Steiner – 099 2144 297, email: zorko stajner@vt.t-com.hr

Tajnik:  Nenad Terek – 098 933 1171, email: nenad.terek1@vt.t-com-hr

HRVATSKO PLANINARSKO DRUŠTVO ORAHOVICA
PP 42, 33515 Orahovica

PLANINARENJE PRIRODOM OKO ORAHOVICE BEZ VODIĆA KOJI DOBRO POZNAJE STAZE JE NA VLASTITU ODGOVORNOST.