Biciklizam

Biciklizam

Boravak u prirodi na svježem zraku svakako će privući mnoge rekreativce željne avanture. Vožnja biciklom brojnim šumskim putevima koji prolaze kroz najljepše predjele Papuka savršen je način rekreacije i upoznavanja sa ljepotama naše prirode.

Ovdje možete pogledati opis biciklističke staze, saznati osnovne karakteristike pojedinih staza i ako želite preuzeti „trag“ staze u .gpx ili .kml formatu.

Preuzimanje:

 

Osnovni podaci o stazi:

duljina staze: 25,8 km

start: Orahovačko jezero

cilj: Orahovačko jezero

Najniža točka na stazi: 212 m

Najviša točka na stazi: 792 m

Ukupno uspona: 721 m

Tip staze: šumski put/makadam/asfalt

Opis staze:

Staza br.1 je kružna i počinje i završava na izletištu „Jezero“ (Orahovačko jezero).

Od jezera krećemo prema selu Duzluk i kada dođemo do glavne ceste skrenemo lijevo prema Orahovici. Prije same Orahovice skrenemo desno u smjeru sela Šumeđe te nakon 1,7 km skrenemo desno na šumsku cestu koja se penje prema Manastiru Sv. Nikole. Vozeći se kroz šumu 5 km stići ćemo do manastira gdje se možemo malo odmoriti. Dalje se nastavljamo penjati dok ne dođemo na asfaltnu cestu gdje trebamo skrenuti lijevo. Vozimo se 2 km po asfaltnoj cesti i dolazimo do prijevoja Petrov vrh gdje se nalazi vidikovac sa kojeg se pruža pogled prema Mađarskoj.

Slijedi uspon šumskom cestom prema vrhu Kapavac (792 m) gdje se nalazi odašiljač i naš vidikovac. Nakon što se malo odmorite vratit ćete se istom cestom nazad prema Petrovom vrhu i nakon 2,3 treba skrenuti lijevo. Sljedećih 5,5 km se vozite gotovo pa izohipsi, nakon toga spremite se za spust. Proći ćete u blizini Starog grada i dalje se nastavljate spuštati prema Ružica gradu gdje se isplati zaustaviti i malo razgledati jednu od najljepših srednjovjekovnih utvrda u Slavoniji. Od Ružice grada se nastavite spuštati do jezera od kuda ste krenuli.

Na poveznici ispod možete pogledati stazu na portalu ridewithgps.com:

Orahovica cycling route 1.