Poljoprivredno poduzeće Orahovica

Poljoprivredno poduzeće Orahovica

PP Orahovica smješteno je u netaknutoj prirodi istočne Hrvatske, u predjelu između rijeke Drave na sjeveru i padina Papuka i Krndije na sjeverozapadu, uz rubove Parka prirode Papuk.

U takvom prirodnom okruženju rastu nasadi lješnjaka, vinova loza, pasu krave i telići, uzgajaju se ribe… Kraj je to najveće ljepote i prirodne raznolikosti. Zato je temelj poslovanja PP Orahovice održivi razvoj što znači optimalno korištenje prirodnih resursa, očuvanje prirodne i kulturne baštine. Pažnja u proizvodnji je posebno usmjerena na racionalno trošenje neobnovljivih izvora jer svi smo u PP Orahovici svjesni da svako neracionalno i prekomjerno trošenje može poremetiti ravnotežu u prirodi.

Kontinuirano se radi na unapređivanju poslovanja i kvaliteti u proizvodnim procesima što uz prirodno okruženje daje vrhunske, zdrave i domaće proizvode.

Vinogradarstvo

Na 179 ha vinograda uzgajaju se vrhunske sorte grožđa: Silvanac zeleni, Pinot sivi, Rajnski rizling, Graševina, Frankovka, Chardonnay i Sauvignon. Vina se brižno čuvaju u modernom podrumu u kojem se obavlja prerada grožđa, njega te punjenje vina. O vrhunskoj kvaliteti  vina PP Orahovice govori niz brojnih nagrada i priznanja za kvalitetu.

Vinarija

Vino PP Orahovice proizvodi se u najmodernije opremljenoj vinariji opremljenoj inox posuđem s mogućnošću hlađenja, gdje se fermentacija i čuvanje odvija u strogo kontroliranim uvjetima.  U vinariji se fermentacija crnog vina odvija u 5 vinifikatora od kojih su dva vertikalna, jedan horizontalni te dva vinifikatora tipa Gimar.  Grožđe se preša u tri pneumatske preše. Uz takav strogo kontrolirani način proizvodnje  PP Orahovica u mogućnosti je isporučiti ujednačenu vrhunsku kvalitetu vina.

Vinogradi 

Vinogradi PP Orahovice smješteni su na 10 lokacija: Jezerac, Krčenik, Velike ledine, Martin, Albus, Grabovi, Lipovac, Toplice, Ribnjak i Sićevo.

Sorte grožđa koje uzgajamo u PP Orahovici su graševina; frankovka, pinot sivi, rizling rajnski, sauvignon, chardonnay, cabernet sauvignon  te silvanac zeleni.

Posebnost silvanca zelenog iz orahovačkih vinograda proizlazi iz smještaja vinograda koji se nalaze na blagim podnožjima planina i brežuljcima Papuka i Krndije uz ravnicu s maglovitim jutrima, izloženi laganom prohladnom strujanju zraka koji dolazi s rijeke Drave.

Prirodna ravnoteža postiže se bez velikih intervencija, korijenje loze pronalazi hranjive tvari duboko u zemlji.

Uzgojni oblici Guyot i Dvokraki Guyot.  Starost nasada datira od 1978. do 2011.

Da bi dala plodove, vinova loza treba zemlju, vodu i sunce, no specifičan karakter vina određen je jedinstvenim uvjetima i mikroklimom u kojoj grožđe raste. To vinu daje kompleksnu slojevitost i okus mjesta u kojem se uzgaja.

Stari podrum

Stari podrum sagrađen je 1894. godine, a dao ga je sagraditi poznati orahovački vinogradar i vinar Martin pl. Nagy.

Nadomak samog centra Orahovice i danas ponosno stoji stari podrum, izrastao iz brda, svodnog stopa pokrivenog zemljom. Oko podruma zeleni se svježe ošišana trava i žuti busenje jaglaca, na sjemenu kupole strše dva zračnjaka. Prednja strana ojačana je s dva kosa potporna zida i tako stari podrum odolijeva stotinama godina. Masivna drvena vrata skrivaju tajnu starog podruma.

Idealni uvjeti 

Danas se vino proizvodi na suvremen način u modernoj vinariji PP Orahovice, no bačve starog podruma nisu prazne. U njima se brižno, u idealnim uvjetima čuva vino. U spokojnom miru, u mraku, ugodne temperature, samo uz tračak svjetlosti koja se probija kroz prozor iznad vrata, idealne vlažnosti, mirno stoje bačve raznih veličina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.