Ukupno pogleda:: 4010

Biciklističke staze

Protežu se kroz cijeli Park prirode Papuk i povezuju turistički kompleks „Jezero-Ružica grad“ sa planinarskim domom „Jankovac“.

Na turističkom kompleksu „Jezero-Ružica grad“ nalazi se i DH (Down Hill) staza, te staza na kojoj se održava biciklistička utrka „Srednjovjekovnim stazama“

Organizator utrke je Biciklistički Klub LOOD koji i održava obje staze. Utrka se vozi obroncima Papuka sve do „Starog grada“, a cilj je u podnožju Ružice grada na turističkom kompleksu „Jezero-Ružica grad“.

Biciklizam, posebice ovaj brdski, cross conutry je u velikom usponu, a Orahovica je idealna lokacija za ovu vrstu sporta. Kilometri i kilometri staza nalaze se gotovo u samom gradu.

Naziv "brdski biciklizam" ili "montibajking" (od engleskog izraza mountain-biking) odnosi se na svaku vožnju naročito dizajniranim terenskim biciklom (brdski bicikl, mountain bike) izvan izgrađenih prometnih pravaca. To se ponajprije odnosi na brdske i šumske puteljke, ali i na urbana područja gdje god se zahtijeva vještina terenske vožnje (npr. niz stepenice, u parkovima). Popularnost ove relativno mlade grane biciklizma, kako u rekreativnom, tako i u natjecateljskom smislu, u neprestanom je porastu, a sam brdski bicikl, zbog svoje robusnosti, udobnosti i praktičnog dizajna, sve više iz svakodnevne uporabe istiskuje druge vrste bicikala. Čak štoviše, velika većina korisnika uopće ne koristi brdski bicikl kao sportski rekvizit nego isključivo kao prijevozno sredstvo. Zbog svoje namjene i to vožnji izvan asfaltnih cesta, geometrija okvira ovih bicikala bitno je različita od one na biciklu namijenjenom gradskoj vožnji i asfaltiranim stazama.

 
Natrag