Ukupno pogleda:: 1397

Hrvatske sokolice čuvaju slavonsku i orahovačku narodnu baštinu

Jedna od najtradicionalnijih izložbi u povodu Orahovačkog proljeća je izložba koju postavlja udruga žena Hrvatske sokolice. ''Sokolice'' svake godine svojom izložbom teže očuvanju slavonske i orahovačke narodne baštine pa je tako kroz tradiciju dugu 22 godinu na njihovim izložbama predstavljeno niz starinskih alatki, kućanskih potrepština, oruđa, namještaja, odjeće i slično, a ove godine tema su bile rukotvorine:

-Ove godine smo se odlučile na široku paletu ručnih radova, od stolnjaka, tabletića, ukrasnih kuhinjskih krpa i drugo, a razlog je bio taj što su si naše mame i bake godinama davale ogroman trud kako bi ovako nešto istkale, izvezle ili izradile. – rekla je predsjednica Udruge žena Hrvatske sokolice Zlatica Kurbegović. Izložbu je otvorio orahovački gradonačelnik Josip Nemec rekavši:

-Ova udruga je jedinstvena u Hrvata, mislim da nema takve udruge u nas i stoga sam ponosan što ju mi imamo upravo u Orahovici. Vi te udruga koja je proistekla iz Domovinskog rata, jer je udruga i osnovana da se pomogne braniteljima na ratištu. A evo danas ste više nego aktivne i pokušavate svojim radom očuvati našu kulturnu baštinu i svake nam godine iz ''bakinih ormara i tavana'' pronađete nešto novo i to je uistinu vrijedno svake pohvale. – rekao je između gradonačelnik Nemec. Izložba je do kraja Orahovačkog proljeća postavljena u atriju velike gradske Vijećnice. (V.G.)

 
Natrag