Ukupno pogleda:: 2082

Duško Rađenović otkrio Orahovačnima još jedan nepoznati dio Orahovice

NepoznataOrahovica001NepoznataOrahovica001Matica hrvatska, Ogranak Orahovica i ove se godine uključio u obilježavanje manifestacije Orahovačko proljeće s nekoliko sadržaja. Njihov najtradicionalniji sadržaj je izložba člana Ogranka Duška Rađenovića ''Nepoznata Orahovica 13''. Ovaj povjesničar amater, hodajuća enciklopedija Orahovice, ovoga je puta je svojim sugrađanima predstavio priču u Lageru, vojnoj bolnici koja u Orahovici postojala od 1914. do 1918. godine. Obzirom da je Duško Rađenović zbog bolesti bio spriječen osobno protumačiti izložbu koju je postavio, taj dio povjerio je akademskog slikaru iz Orahovice Franji Molnaru:

-Posebna mi je čast prezentirati ovu izložbu gospodina Duška Rađenovića koja je iz svih aspekata vrijedna i značajna. Fotografije su iz obiteljskih zbirki obitelji Rađenović i Stošić. Sve su to fotografije koje pokazuju koliko je vrijedan danas goli stup kod stanice za tehnički pregled u Orahovici, a riječ je o obelisku koji je stajao ispred vojne bolnice u kojoj je bila smještena XX III dalmatinska regimenta, u vrijeme I. svjetskog rata. Od početka izgradnje pa sve do njezinog kraja projekte su ostvarili arhitekti R.S. Jungman i Dionizije Sunko. R.S. Jungman poznat je i po tome što je radio projekte i gradio zagrebački hotel ,,Esplanade“. To govori u prilog da je logor u Orahovici imao veliku važnost, jer je povjeren priznatim arhitektima toga vremena.. Ista tvrtka nije mogla biti projektant i izvođač radova. Izgradnja je dovršena u prosincu 1916. godine. Tada je započelo i prvo useljavanje vojske u lager.

Orahovački lager nije bio dugog vijeka. Demoliran je, opljačkan i spaljen 26. na 27. listopada 1918. godine. Ratni prevrat uzrokovao je pobunu vojske. Nastalo je bezvlađe i opći metež. U uništenju i pljački orahovačkog lagera sudjelovali su ,,zeleni kadar“ i domaći ljudi. Ove fotografije su sjajan prikaz jedne važnog dijela orahovačke povijesti i evo apeliram i sada da se učini nešto kako bi se ovaj zapušteni stup obnovio i postao ponovno spomenik orahovačke prošlosti kakav zaslužuje i biti. – rekao je Franjo Molnar. Nakon nekoliko riječi o autoru i njegovih 13 izložbi koje je prisutnima iznio predsjednik orahovačke Matice Zrislav Milković, izložbu je službeno otvorio orahovački gradonačelnik Josip Nemec:

-Mene osobne, a vjerujem, i sve vas koji ste prisutni, je ova izložba uistinu iznenadila svojom važnošću. Čestitam gospodinu Dušku Rađenoviću na ovoj sjajnoj izložbi čije fotografije datiraju iz vremena od 100 godina iza nas. Zapanjilo me koliko zapravo ima podataka iz toga vremena i kolika je to zapravo bogata povijest. Ovo je velika stvar za naš grad i vjerujem da će autor Rađenović i mAtica nastaviti na ovaj način čuvati orahovačku povijest. – rekao je između ostalog otvorivši izložbu, gradonačelnik Nemec. (V.G.)

 
Natrag