Ukupno pogleda:: 1638

Proslava dana svetog Lovre u Crkvarima

Sveti Lovro, đakon Rimske Crkve bio je mučenik prvih kršćanskih vremena, položio je svoj život kao svjedočanstvo vjernosti Kristu i njegovoj crkvi i kao takav postao vrlo omiljen. Sveti Lovro podijelio je crkveno blago siromasima i nazvavši upravo njih pravim blagom Crkve, bio je mučen, bičevan i spaljen na roštilju. Njegovo mučeništvo se prema pouzdanim pisanim izvorima zbilo 10. kolovoza 258.godine.

Požeška ga je biskupija izabrala za svog nebeskog zaštitnika u burama i teškoćama. Posvećeno mu je puno crkava, pa tako i Crkva svetog Lovre u Crkvarima u kojoj se na ovaj dan, 10. kolovoza, služila Sveta misa njemu u spomen i djelu koje predstavlja njegovo nasljeđe. Tako je proslava Dana svetog Lovre počela Svetom misom u 9,30 sati u Crkvi svetog Lovre u Crkvarima koju je služio vlč. Vicko Obradović.

Proslava je nastavljena u mjesnom domu u Crkvarima u večernjim satima. Nakon najave voditelja programa Vladimira Grgurića i uvodne riječi novoizabranog predsjednika KUD-a Crkvari i predsjednika Gradskog vijeća Ivice Podboja, nazočnima se obratio i gradonačelnik grada Orahovice i predsjednik Turističke zajednice grada Orahovice Josip Nemec  te je čestitao mještanima dan njihovog zaštitnika svetog Lovre, pohvalio ih na dobrom i kvalitetnom radu te poželio nedavno izabranom novom vodstvu KUD-a još puno godina rada uz jednake ili slične rezultate kao i do sada.

Nastavilo se odličnim nastupom KUD-a Crkvari i gostiju HKD-a Manuel iz Feričanaca, HKD-a Izvor iz Donje Motičine te KUD-a Slavonac iz Podravske Moslavine. Dobrom pjesmom i svirkom nazočne su zatim zabavljale i tamburaški sastav Hrvatice započevši prekrasnim glasom pjevačice sastava Helene Krišković pjesmom „Više ne“. Naravno, uz odlične nastupe kulturno-umjetničkih društava, pjesmu i svirku te zabavno druženje našlo se mjesta i za dobru hranu i piće.

Tako je u svemu i u potpunosti i ove godine upriličen Dan svetoga Lovre.

I na kraju jedna zanimljivost:

Ovogodišnja kiša meteora  u Hrvatskoj poznatija kao „Suze svetog Lovre“ odnosno meteorski roj Perzeida ove godine će prema prognozama biti puno brojniji nego inače te bi trebali vidjeti i do 160 meteora na sat u noći na petak, sa 11.-og na 12.-ti kolovoza, kad im se predviđa vrhunac aktivnosti.

Dakle, ukoliko nam to dopusti lijepo vrijeme, izdvojite trenutak i uživajte u spektaklu. (K.G.)

 
Natrag